Rauha maan päällä

Marko Kaikula: 

Luukkaan evankeliumin (2:14) jakeessa kirjoitetaan seuraavasti Uusi testamentti 2020 mukaan:

Kunnia korkeuksien Jumalalle ja rauha maan päällä ihmisille, joita hän rakastaa. 

Tässä enkelten ylistyslaulussa on kaksi keskeistä asiaa. Ensimmäiseksi on kunnian antaminen ja osoittaminen korkeimmalle Jumalalle. Toiseksi on rauha maan päällä ihmisille, joita hän rakastaa.

Jeesus lupasi omilleen: ”Minä jätän teille rauhan; annan teille oman rauhani. En anna teille niin kuin maailma antaa. Rohkaiskaa sydämenne älkääkä pelätkö” (Joh. 14:27 UT2020).

Mitä Jeesus tarkoitti? Millaisesta rauhasta hän puhuu? Jeesus ei puhu rauhasta vain sodan vastakohtana. Jeesuksella ei ole mielessään vain maailmanrauha, vaikka sekin on tärkeä asia. Maailmamme kaipaa rauhaa, sillä levottomuudet ja väkivalta riivaavat ihmiskuntaamme. Kaikkea tätä havaitsemme myös Suomessa.

Jeesukseen me uskomme ja asetamme tulevaisuuden toivomme. Jeesus vei puheen rauhasta syvemmälle kuin ihmisten ja ihmisryhmien välille. Jeesus lupasi enemmän kuin hyvinvointia tai yhteiskuntarauhaa. Hän lupasi toisenlaista rauhaa: “Rauhan minä jätän teille: minun rauhani – sen minä annan teille. En minä anna teille niin kuin maailma antaa.” Jeesus lupasi sydänten rauhaa. Miten tämän syvemmän rauhan voi saada?Jeesus antaa tämän rauhan. Hän sanoi: “Minun rauhani annan teille.” Jeesuksen rauha tulee Hänen läsnäolostaan. Se tulee siinä, kun sanomme Jeesukselle ”kyllä; tule Jeesus minun sydämeeni asumaan”. 

Raamatussa kerrotaan useissa jakeissa rauhasta. Raamatullinen rauha tarkoittaa paljon enemmän kuin vain sodan tai aseellisen konfliktin poissaoloa. Vanhassa testamentissa heprean kielen rauhaa tarkoittava sana shalom tarkoittaa kaikinpuolista eheyttä, hyvinvointia ja terveyttä, ei vain sodan puuttumista. Shalom esiintyy Vanhassa testamentissa yli 300 kertaa. Raamatun aikoina erityisesti yhteiskunnallista rauhaa kaivattiin kipeästi, sillä Israelin kansan historia oli pitkän aikaa konfliktien ja sotien historiaa.

Uuden testamentin opetus rauhasta rakentuu Vanhan testamentin varaan. Uudessa testamentissa kreikan kielen rauhaa tarkoittava sana eireenee saa vanhatestamentillisen shalomin, rauhan, sisällön. Voimme puhua tulevaisuuden toivosta, jonka kohteena ja täyttymyksenä on Jeesus Kristus. Lisäksi Uusi testamentti korostaa sitä, että rauha on ja löytyy Jumalassa. Rauha ilmenee myös ihmisten kesken. Tästä ihmisten keskinäisestä rauhasta luimme jo alussa, jossa sanottiin: ”Kunnia korkeuksien Jumalalle ja rauha maan päällä ihmisille, joita hän rakastaa.” 

Jeesus lupasi jättää opetuslapsilleen oman rauhansa, joka on erilaista kuin maailman antama rauha. Rauha, josta Jeesus puhuu, ilmenee luottamuksena Jumalaan. Jeesuksella oli rauha sydämessään ja mielessään, sillä Hän oli varma Isän, Jumalan, rakkaudesta ja hyväksynnästä.

Maailma on voimaton antamaan rauhan. Maailmassa on vihaa, itsekyyttä, katkeruutta ja pelkoa. Mikään maailmassa ei viittaa siihen, että rauha maailmasta saataisiin. Maailma voi antaa ainoastaan väärää rauhaa. Tämän vuoksi meidän on turvallista luottaa hyvän Jumalan antamaan rauhaan. Rauha tarkoittaa tässä Jeesuksen sanoissa itse asiassa samaa kuin pelastus, eikä sitä pidä tulkita vain sisäiseksi rauhaksi.

Kristus-sanoman lupaama rauha on anteeksiantamukseen ja hyväksymiseen perustuvaa rauhaa Jumalan kanssa. Meistä varmasti jokainen tietää, että kun itsellä on anteeksiantamaton mieli, ja syystä tai toisesta ei ole voinut antaa lähimmäiselleen anteeksi, on sisäisesti rauhaton olotila. Me saatamme olla tällaisessa mielentilassa pidemmänkin aikaa. Saatamme ajatella, että “en varmasti pyydä anteeksi, sillä minä en tehnyt mitään väärin.” “Tuo toinen minua loukkasi ja käyttäytyi typerästi.” 

Eräässä englanninkielisessä joulukortissa lukee:

Jos suurin ongelmamme olisi ollut informaation puute, Jumala olisi lähettänyt kouluttajan. Jos suurin ongelmamme olisi ollut teknologian puute, Jumala olisi lähettänyt tiedemiehen. Jos suurin ongelmamme olisi ollut rahan puute, Jumala olisi lähettänyt taloustieteilijän. Jos suurin ongelmamme olisi ollut mielihyvän puute, Jumala olisi lähettänyt viihdetaiteilijan. Suurin ongelmamme oli anteeksiannon puute, siksi Jumala lähetti Pelastajan. 

Anteeksiantamus on suurin lahja, jonka ihminen voi saada, ja sen myötä myös puhtaan omantunnon. Kun me ihmisinä myös annamme anteeksi toisillemme, vaikka emme omasta mielestämme olisikaan tehneet mitään väärää, olotilamme helpottuu. Saamme jättää raskaan painolastin pois hartioiltamme ja omaltatunnoltamme. Tätä on rauhan sanoma. Rauhan sanoma on anteeksiantamuksen sanomaa.

Paavali kirjoittaa Filippiläiskirjeessä (4:6) ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukoillen ja anoen kiitoksen kanssa Jumalan tietoon.” Kun asiat puhutaan ja tuodaan Jumalalle tiettäväksi, saamme ottaa vastaan lupauksen: ”Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 4:7).

Rauha ei ole pelkästään Jumalan lahja, vaan ihmiset voivat ja heidän tulee tavoitella sitä. Rauha nimittäin syntyy siitä, kun koko elämä tulee sopusointuun Jumalan tahdon kanssa. Rauha kulkee käsikädessä oikeudenmukaisuuden kanssa. Rauha ei ole ainoastaan tila suhteessa Jumalaan ja ihmisiin, vaan myös autuas kokemus ihmisen jokapäiväisessä elämässä. Tämän saa aikaan hyvä omatunto. Vaikka Jumala itse johtaa aikanaan kaikki kansat sovintoon, se tapahtuu konkreettisten ihmisten kautta. Kaikkein tärkein henkilö tulee olemaan ja on Jeesus Kristus, joka merkitsee Jahve, Herra pelastaa.

Raamatun sana ei missään kohdin sano, että Jumalan kieltäjillä tai pelastuksen sanoman kieltäjillä olisi rauha Jumalan kanssa. Rauha, jonka ihminen voi saada Jumalan kanssa, tulee Kristukseen Jeesukseen uskomisen kautta. Tästä Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeessä (5:1-2b UT2020):

Jumala on siis tehnyt syyttömiä meistä, jotka uskomme. Näin meillä on rauha hänen kanssaan Herramme Jeesuksen Kristuksen takia. Kristus on johdattanut meidät tähän Jumalan suosioon. Siinä me pysymme, kun uskomme… 

Jeesus Kristus on meidän pelastajamme. Jeesus on meidän rauhamme. Jeesus on Raamatun mukaan Rauhanruhtinas. Meille tutussa jouluevankeliumissa kerrotaan, että meille on syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra. Tämä historiallinen henkilö, Jeesus, on oleva suuri, niin kuin Raamatussa sanotaan.

Tällaisina levottomina ja väkivaltaisina aikoina meillä on etuoikeus ja mahdollisuus luottaa ja turvata Jumalan armoon ja suojelukseen Jeesuksessa Kristuksessa. Jeesus Kristus on tullut sinua ja minua varten, jotta meillä olisi iankaikkinen elämä. Hän antaa rauhan sinun ja minun sisimpäämme. Hän haluaa olla sinun ja minun turvanani kaikkina elämämme päivinä. Jumalalla on hyvä tahto niitä kohtaan, jotka uskovat Häneen! Myös vuonna 2021. Mielestäni tämä on huippusanoma!

Blogi

Tällä sivulla julkaistaan eri kirjoittajien blogi-kirjoituksia. Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Oriveden helluntaiseurakunnan virallista linjaa so. Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohtia, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta kristillisestä uskosta ja elämästä. Hyviä lukuhetkiä!

TEKIJÄNOIKEUS:

Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Blogia kirjoittavat:

  • Raimo Nousiainen

Uusimmat blogitekstit

Rohkeassa uskossa kasvaminen

Julkaistu : 4.9.2024

Katkeruuden juuri

Julkaistu : 21.8.2024

Itsetutkiskelun voima

Julkaistu : 7.8.2024

Pysyminen viinipuussa

Julkaistu : 24.7.2024

Jumala lähettää Pyhän Hengen

Julkaistu : 12.6.2024

Jeesus tulee! Oletko valmis?

Julkaistu : 29.5.2024

Pyhän Hengen odotus

Julkaistu : 15.5.2024

Ymmärtäväiset ja tyhmät

Julkaistu : 1.5.2024

Rukouksen voima

Julkaistu : 17.4.2024

Vainko nimi kristityn?

Julkaistu : 3.4.2024

Me kyllä sanomme

Julkaistu : 20.3.2024

Pyhästä Hengestä

Julkaistu : 6.3.2024

Jumalan valtakunta

Julkaistu : 21.2.2024