Ette kai tekin tahdo mennä pois?

Marko Kaikula: 

Jeesus kysyi kerran opetuslapsiltaan:

Ette kai tekin tahdo mennä pois? 

Tämä kysymys löytyy Johanneksen evankeliumin luvusta kuusi (6) ja jakeesta 67. Johanneksen tekstin jakeissa 66-69 kirjoitetaan seuraavasti:

Tämän jälkeen monet hänen (Jeesuksen) opetuslapsistaan vetäytyivät pois eivätkä enää vaeltaneet hänen kanssaan. Niin Jeesus kysyi niiltä kahdeltatoista: Ette kai tekin tahdo mennä pois? 

Simon Pietari vastasi hänelle: ”Herra, kenen luo me menisimme? Sinulla on iankaikkisen elämän sanat, ja me uskomme ja tiedämme, että sinä olet Jumalan Pyhä.”

Edellä olevan tekstin taustalla oli kuohunta Jeesuksen seuraajien ja juutalaisten joukossa. Monet ärsyyntyivät ja loukkaantuivat Jeesuksen rohkeista puheista. Jeesus opetti Jumalasta niin uudella tavalla. Jeesus toi Jumalan niin lähelle ihmisiä ja ihmisten mieliä, että heidän oli vaikea käsittää tätä näkökulmaa Jumalasta. Jeesus vielä samaisti itsensä Jumalaan ja Jumalaksi. Ja tätä eivät enää useimmat sulattaneet. He kokivat Jeesuksen herjaavan Jumalaa ja tekevän jumalanpilkkaa.

Jeesus toimi monessakin suhteessa eri tavalla, miten siihen asti monet profeetat tai opettajat olivat toimineet. Jeesuksen toiminnan voidaan sanoa olevan moneltakin osalta varsin radikaalia:

 • Jeesus muun muassa ajoi ihmiset ulos temppelistä kun Hänen Isänsä huoneesta oli tullut markkinapaikka.
 • Jeesus teki omasta syljestään tahnan, jonka laittoi sokean silmille. (Ps. Sokea muuten parani.)
 • Jeesus puhui varsin suorasanaisesti niin vallanpitäjille kuin hengellisille johtajille.

Jeesus toimi monella tapaa eri tavalla. Jeesusta seurannut kansanjoukko ei ollut yhtenäinen odotuksiltaan, vaan kuulijoiden suhtautuminen Jeesukseen vaihteli melkoisesti. Kun Jeesus puhuu vertauskuvallisesti Elämän Leivästä lihansyömisineen ja veren juomisineen, suuri joukko ihmisiä lähti Jeesuksen luota pois.

Ihmiset loukkaantuivat Jeesuksen sanoihin ja toimintaan. Eivät ihmiset siihen loukkaantuneet, että Jeesuksen vaatimukset olisivat olleet moraalisesti ylivoimaisia. Nämä pois lähteneet eivät voineet osaltaan ymmärtää mitä Jeesuksen seuraaminen tarkoittaa. Ajatus ihmisten menettämisestä satutti Jeesusta, mutta siitä huolimatta Jeesus ei tahtonut tinkiä totuudesta eikä lähettäjänsä tahdosta.

”Ette kai tekin tahdo mennä pois?”, on kielteisen kysymyksen muodossa, johon odotetaan kieltävää vastausta.

Jeesus selkeällä ja suoralla kysymyksellä odotti, että opetuslapset vastaisivat, että “emme tahdo lähteä pois”. Jeesus toivoi opetuslastensa jäävän luokseen.

Tämä kertoo siitä rakkaudesta, mikä Jeesuksella oli opetuslapsiaan kohtaan. Samaa Hän kysyy meiltäkin – sinulta ja minulta. Kristillinen seurakunta on synnistä armahdettujen tavallisten ja epätäydellisten ihmisten muodostama yhteisö. Tämänhän sinä ja minä tiesimme! Jos et tätä vielä tiennyt, olet sen nyt kuullut.

Vaikka tiedämmekin olevamme epätäydellisiä, se ei oikeuta meitä kristittyjä missään vaiheessa olemaan lähimmäisellemme ilkeä, vihamielinen tai epäkunnioittava. Totta kai myös kristillisestä seurakunnasta ja kirkosta löytyy arvostelun aihetta ja korjattavaa. Voimme loukkaantua toiseen ihmiseen monesta eri syystä, sillä olemmehan inhimillisiä. Olemme ihmisiä.

 • Ihmiset, joihin luotamme, pettävät meidät.
 • Kohtaamme odottamattomia vaikeuksia ja sairautta.
 • Kohtaamme anteeksiantamattomuutta ja armottomuutta.
 • Kohtaamme pahanpuhumista, juoruilua ja riitaa.
 • Kuolema tulee lähelle.
 • Elämämme ei osoittaudu aivan sellaiseksi kuin odotimme.
 • Teemme virheitä.
 • Tunnemme, ettemme ole kelvollisia.
 • Olemme huolissamme siitä, saammeko virheet anteeksi.

Voimme loukkaantua toisen kristityn so. uskovan sanoihin ja tekoihin. Meitä voi ärsyttää toisen pukeutuminen, luonteenpiirteet tai persoonallisuus. Mutta, älkäämme antako näiden syiden vaikuttaa siihen, että vastaisimme Jeesukselle: “Kyllä, aion lähteä pois.” 

Me olemme rikkoneet Jumalaa ja lähimmäistä vastaan. Voimme tänä päivänä pyytää anteeksi niin Jumalalta kuin lähimmäiseltä. Tässä yhteydessä ja tämän blogitekstin kautta haluan omasta ja Oriveden helluntaiseurakunnan puolesta pyytää anteeksi sinulta, joka koet, että olet tullut tämän seurakunnan keskellä loukatuksi. Anteeksi. 

Me haluamme toimia paremmin. Haluamme, että voimme toinen toisemme kunnioittamisessa ja rakastamisessa kilpailla keskenämme. Olkoon tämä meidän ainoa kilpailumme kristittyinä sisarina ja veljinä tässä maailmanajassa. Kilpaillaan niin, että tämä kilpailu tuo kunniaa Jumalalle.

Ei ole mitään muuta pakopaikkaa, ei ole ketään muuta, kenen luo me ihmiset voisimme mennä. Ikuisen elämän sanat eivät tule ihmisen suusta vaan Jumalalta. Jeesus Kristus on pakopaikkamme. Hän on ainoa turvamme. Kun Jeesus kysyi jäljelle jääneiltä kahdeltatoista (12) opetuslapseltaan:

Ette kai tekin tahdo mennä pois? 

Pietari vastasi sydämestään:

Herra, kenen luo me menisimme? 

Pietari ei punninnut mielessään tähän joukkoon kuulumisen ja siitä eroamisen välillä. Hän ei laskenut, mitä hän tästä hyötyy ja mikä olisi paremmin lauman ulkopuolella. Pietari saattoi näin vastata, koska hän oli kulkenut Jeesuksen seurassa. Hän oli oppinut tuntemaan Jeesusta. Hän oli oppinut tietämään, että Jeesuksella on ikuisen elämän sanat.

Jeesus ei ollut Pietarille ja muille opetuslapsille vain yksi vaihtoehto, joka voitiin hylätä, kun siltä tuntui. Jeesus ei ole vaihtoehto. Jeesus oli opetuslapsille ainoa elinehto. He olivat ymmärtäneet, että tärkeintä ihmiselle on päästä iankaikkiseen elämään, ja vain Jeesus on tie sinne.

Jeesuksen seurassa on käsittämättömän vapaata. Ei Jeesus ole ahdasmielinen, vaikka Hän viitoittaa rehellisesti ja selvästi kaidan tien eteemme. Jeesuksen seurassa on tilaa hengittää.

Hyvä lukija. Rakas sisareni ja veljeni.

 • Älkäämme jääkö Kristuksen Jeesuksen yhteydestä pois toisen ihmisen vuoksi.
 • Oppikaamme elämään anteeksiantamuksesta ja armosta.
 • Oppikaamme olemaan anteeksiantavia ja armollisia.
 • Oppikaamme luottamaan Herramme, Jumalamme huolenpitoon kaikessa ja aina.
 • Oppikaamme turvautumaan Pyhän Hengen parantavaan ja uutta luovaan voimaan.

Me olemme ja saamme olla erilaisia, ja silti voimme kokea yhteyttä erilaisuudestamme huolimatta. Mitä vastaamme Jeesukselle tänään kun Hän kysyy: ”Ette kai tekin tahdo mennä pois?”. Rukoukseni ja toiveeni on, että jokainen meistä, sinä mukaan lukien, voisimme vastata tähän kysymykseen: ”Herra, minne menisimme. Sinä olet kaikkemme.” 

Blogi

Tällä sivulla julkaistaan eri kirjoittajien blogi-kirjoituksia. Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Oriveden helluntaiseurakunnan virallista linjaa so. Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohtia, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta kristillisestä uskosta ja elämästä. Hyviä lukuhetkiä!

TEKIJÄNOIKEUS:

Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Blogia kirjoittavat:

 • Raimo Nousiainen

Uusimmat blogitekstit

Kuolemaa ei enää ole

Julkaistu : 6.12.2023

Parannuksen saarna

Julkaistu : 22.11.2023

Kristuksen kokoinen portti

Julkaistu : 8.11.2023

Sateen kohina kuuluu jo

Julkaistu : 25.10.2023

Vahvalla perustuksella

Julkaistu : 11.10.2023

Ahdistusten kautta voittoon

Julkaistu : 13.9.2023

Tunnetko sinä Jeesuksen?

Julkaistu : 16.8.2023

Valheellisen tiedon levittäminen

Julkaistu : 2.8.2023

Tuhon omaksi vihittyä

Julkaistu : 19.7.2023

Omaisuutta keräämässä?

Julkaistu : 5.7.2023

Usko kantaa

Julkaistu : 21.6.2023

Totuuden Henki

Julkaistu : 1.6.2023

Pidä kiinni voitonseppeleestäsi

Julkaistu : 9.5.2023