Pyhä paikka

Marko Kaikula:

Onko sinulla jokin pyhä paikka? Paikka, jossa koet selkeämmin Jumalan läsnäolon. Paikka, jossa voit käydä kertomassa Jumalalle kiitoksesi, huolesi ja murheesi sekä vuodattamassa kyyneleesi. Paikka, josta voit nousta uutta voimaa saaneena ja suunnata eteenpäin luottaen, että Jumala on kuullut ja Hän ratkaisee asiat. Ehkä oma kotisi on sellainen. Ehkä jokin paikka luonnossa on sellainen. Ehkä jokin kirkkorakennus on sellainen paikka.

2. Mooseksen kirjan luvussa kolme (3) ja jakeissa 1-6 kerrotaan meille jokaiselle tuttu kertomus Jumalan ilmestymisestä Moosekselle palavassa pensaassa. Kun 80-vuotias Mooses tuli lampainensa Hoorebin vuorelle aivan tavallisena päivänä, hän huomasi oudon näyn; orjantappurapensaan liekeissä. Ja ihmeellistä vielä on se, että orjantappurapensas ei näytä palavan loppuun tai kuluvan millään tavalla. Mooses ihmettelee ja pohtii: ”Miksi pensas ei pala poroksi?”. Huomatkaa, että tässä vaiheessa Mooses ei näytä pelkäävän millään tavalla. Hän on vain utelias.

Tässä on yksi Jumalan keinoista puuttua meidän elämäämme. Jumala käyttää ihmisen uteliaisuutta hyväkseen. Jumala halusi saada Mooseksen kahdenkeskiseen neuvonpitoon. Uteliaisuus voitti tällä kertaa. Mooseksen saavuttua orjantappurapensaan lähelle, Jumala huusi Moosekselle pensaasta. Ja Mooses vastaa: ”Tässä olen.”

Kun Jumala puhuu; Mooses kuuntelee. Aloite tulee Jumalalta. Ja Mooses syvällä sydämessään ymmärtää, että nyt on jotakin todella suurta tapahtumassa. Sitten tapahtuu jotakin outoa. Jumala kehottaa Moosesta tulemaan lähemmäksi ja riisumaan kengät jalastaan. ”Riisu kengät jalastasi, sillä paikka, jossa seisot, on pyhää maata.”

Kenkien pois ottaminen kuvastaa hengellisessä mielessä kunnioituksen osoittamista. Se osoitti, että ihminen antautui. Kenkien pois ottaminen hengellisessä mielessä on ulkoinen merkki sisäisestä olotilastamme. Ilman kenkiä me osoitamme olevamme nöyriä, ja ennen kaikkea kunnioittavia; sekä Jumalalle että toisillemme.

Nyt ilman kenkiä Mooses on täysin antautunut Jumalalle. Ei hän pääse juoksemaan karkuun. Ehkä siihen ei ole edes tarvetta. Mooses ja Jumala. Ei ketään muuta. Jumala ja ihminen kohtaavat. Hetki on pyhä hetki, pysähtymisen hetki. Ei siinä tarvita paljon sanoja, enemminkin kokonaisvaltaista olemista. Avaan olemukseni Jumalan läsnäololle ja Hän vahvistaa, rohkaisee, hoitaa ja parantaa. Saan olla rakastavan ja hyväksyvän Jumalan edessä sellaisena kuin olen.

Kohtaaminen Jumalan kanssa muutti Mooseksen elämän suunnan. Hänestä tuli vapauttaja Jumalan armosta ja valinnasta. Ja mielestäni tällä kertomuksella on jotakin sanottavaa Jumalan ihmisille tänäänkin. Meidän ei tarvitse tehdä mitään Jumalan löytämiseksi. Hän on löytänyt meidät. Jumala on valmis tulemaan meidän arkeemme. Jumala on, joka puhuu. Me olemme, joka kuuntelee. ”Tässä olen”, ovat ne sanat, jotka ovat sallittuja ja riittäviä. Hyvä ystävä, anna Jumalan ottaa ohjat koko elämästäsi, ja huomaa se ero, jonka Hän tekee.

Lähde pois siitä omasta tutusta ja turvallisesta mukavuusalueelta, ja anna Jumalalle mahdollisuus varustaa ja viedä sinut sinne ja niihin tehtäviin, jotka Hän on sinulle tarkoittanut. Uskon vilpittömästi, että voimme tänäänkin kokea aivan samoin kuin Mooses palavan orjantappurapensaan äärellä. Siksi ota kengät jalastasi, sillä paikka, jossa kohtaat Jumalan, on pyhää maata. Osoittakaamme Jumalalle kunnioitusta ja kuuliaisuutta. Sillä Hän on pyhä ja hyvä.

Ohessa on Pekka Simojoen sanoittama ja säveltämä Pyhän kosketus -laulu.

Kerto:

Riisu kengät, maa, jolla seisot on Herran,
pyhää ja puhdasta maata.
Katso ja kuuntele hiljaa,
vaikka paljon et ymmärtää saata.
Paina pääsi, maa, jolla seisot on Herran.
Hän itse puhuu ja kuulee,
koskettaa meitä kuin viljaa,
sillä Jumalan pelloilla tuulee. 

Joskus ajaton kohtaa ajan, silloin Jumalan aavistaa.
Joskus rajaton rikkoo rajan, silloin pyhä koskettaa.

Kerto: Riisu kengät…

Joskus palavan pensaan lailla Luoja kasvonsa paljastaa.
Joskus puhuu Hän sanoja vailla, silloin pyhä koskettaa. 

Kerto: Riisu kengät…

Joskus kaatuvat vanhat kaavat, Tuomas Mestarin nähdä saa.
Tarttuu käteen ja tuntee haavat, silloin pyhä koskettaa.

Kerto: Riisu kengät…

Blogi

Tällä sivulla julkaistaan eri kirjoittajien blogi-kirjoituksia. Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Oriveden helluntaiseurakunnan virallista linjaa so. Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohtia, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta kristillisestä uskosta ja elämästä. Hyviä lukuhetkiä!

TEKIJÄNOIKEUS:

Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Blogia kirjoittavat:

  • Raimo Nousiainen

Uusimmat blogitekstit

Jumala lähettää Pyhän Hengen

Julkaistu : 12.6.2024

Jeesus tulee! Oletko valmis?

Julkaistu : 29.5.2024

Pyhän Hengen odotus

Julkaistu : 15.5.2024

Ymmärtäväiset ja tyhmät

Julkaistu : 1.5.2024

Rukouksen voima

Julkaistu : 17.4.2024

Vainko nimi kristityn?

Julkaistu : 3.4.2024

Me kyllä sanomme

Julkaistu : 20.3.2024

Pyhästä Hengestä

Julkaistu : 6.3.2024

Jumalan valtakunta

Julkaistu : 21.2.2024

Jumalan rakkauden uhritie

Julkaistu : 7.2.2024

Vähän kasteesta

Julkaistu : 24.1.2024

Jeesus on vastaus

Julkaistu : 10.1.2024

Minun rukoukseni

Julkaistu : 20.12.2023