Syntipukki

Mikael Lappalainen: 

Välillä kotona on hyvä olla siivouspäivä. Joskus siivouspäivän jälkeen useat eri tavarat ovat täysin kadoksissa. Joskus kuumeisen etsimisen keskellä tulee esille ilmeinen kysymys joka pääsee suusta ulos: ”Minne vaimo on tavarat oikein laittanut?”. Kuitenkin niin useasti ne ovat löytyneetkin sieltä, minne olen ne itse laittanut.

Asia saattaa olla meille monille tuttu, mutta eikö niin, että me ihmiset ymmärrämme silloin jotain erikoista itsestämme? Me ihmiset olemme pystyviä syyttämään ja peräti siirtämään oman vastuumme lähimmäistemme päälle. Näemme muun muassa historian kirjoista kuinka joskus jopa päättävät tahot ja valtiotkin siirtävät vastuutaan sijaiskärsijöiden päälle. On olemassa jotakin paljon suurempaa, missä yhteydessä meidän ihmisten tulisi kriittisen tärkeästi tietää, mitä hyvä Jumala tarkoittaa sijaiskärsijällä. On myös tärkeää tietää, minkälainen hyvä suunnitelma Taivaan Isällä on jo valmistettuna sinulle ja minulle.

Meillä ihmisillä on perustavanlaatuinen ongelma, joka seuraa meitä läpi maailmanhistorian. Se on ongelma nimeltä synti. Tämä yksi ainoa ongelma aiheuttaa Raamatun ilmoituksen mukaan lähes kaikki muut seurannaisongelmat, jotka tuhoavat meitä yhteisesti ja yksilöllisesti. Seurannaisvaikutuksiin kuuluu suorastaan valtava eri kirjo meidän ihmisten väärän ja pahan käyttäytymisen toimintaa. Jumalan viisaan ja kaikkitietävän ajattelun mukaan syntiongelmaa pidetäänkin lähes kaikkien muiden ongelmien avainasiana.

Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa on esitetty meille hyvin koko syntiongelman alkuperä, sekä hyvän Jumalan vapauttava ratkaisu ongelmaan (1. Moos. 3:1-19). Me löydämme myös kyseisestä Raamatun kohdasta jotain merkillepantavaa meidän ihmisten käyttäytymisestä liittyen syntiongelmaan ja sen havaitsemiseen. Aadam syyttää Jumalaa ja Eevaa, Eeva syyttää käärmettä ja niin edelleen. Kuitenkin hyvä Jumala tietää mitä syntiinlankeemuksesta tulee seuraamaan ihmiskunnalle, sekä sen, mikä tulee olemaan Jumalan mestarillinen suunnitelma ihmiskunnan vapauttamiseksi.

Vanhassa testamentissa on ihmeellinen kohta, jossa Israelin papistolle annetaan yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten israelilaisten synnit ja rikkomukset siirretään kauriin päälle, joka sitten päästetään vaeltamaan erämaahan (3. Moos. 16:21-22). Synnit ja rikkomukset siirtyvät erämaahan kauas ja pysyvästi. Koko tämä edellä mainittu kohta on esikuva sijaiskärsijä Jeesuksesta Kristuksesta, syyttömästä, jonka päälle laitetaan meidän syntimme ja rikkomuksemme Golgatan ristillä.

Uuden testamentin Raamatun sana on hyvin selkeä liittyen syntiin ja sen vastuuseen. Jokainen ihminen kantaa itse henkilökohtaisesti omat synnit, rikkomukset ja vääryydet (Room. 14:12; Gal. 6:4-5). Ihminen ei siis kanna vastuuta toisen ihmisen tekemistä rikkomuksista. Raamatussa on mainittu tosin joitain erikoisia poikkeuksia, jotka ovat liitoksissa valtioiden tai kansojen kollektiiviseen vastuuseen Jumalan edessä. Ihmisen henkilökohtainen asema Jumalan edessä ja hänen pelastumisensa syyllisyydestä on sen sijaan jokaiselle henkilökohtainen (Hes. 18:20). Ihminen joutuu vastuuseen synneistään itse. Kuitenkin Jumala rakastaa meitä niin paljon, että syntiongelman ratkaisemiseksi Hän antaa oman Poikansa meidän sijaiskärsijäksi (Joh. 3:16).

Meidän ihmisten elämä on kuvattu olevan kuin kulkemista kapean vuoren harjanteen päällä. Me voimme pudota milloin vain vasemman tai oikean puoleiseen rotkoon. Lisäksi putoamisen jälkeinen aika voi tuottaa meille pelkoa. Minne olen putoamassa? Kuinka minulle käy siellä? Onko kuitenkin joku joka vie sinut ja minut putoamisvaiheessa hyvällä voimallaan ylöspäin ja turvaan? Hyvä Jumala tietää kaiken tämän. Raamattu vakuuttaa meille pyhästi ja varmasti, että me ihmiset voimme saada syntimme anteeksi, ja saada iankaikkisen elämän Jumalan huolenpidossa.

Entä täällä olevan elämän aikana? Jumalan sanan mukaan nimenomaan synti erottaa ihmisen Jumalasta. Joutua olemaan erossa Jumalasta onkin meille ihmisille huono asia. Me olemme silloin erossa valmistajastamme, joka yksin ja ainoastaan voi ymmärtää, rakastaa, auttaa ja korjata meidät. Meistä monet tietää ehkä omienkin kokemuksiemme kautta, kuinka tässä kylmässä ja armottomassa maailmassa eläminen yksin voi olla raskasta. Me tarvitsemme auttajaa. Jumala on hyvä Jumala. Jumala on valmistanut meille suuressa viisaudessaan pääsyn pois tilanteesta, jossa olemme Jumalalle tuntemattomia.

Jumalan suuri rakkaus tulee esille juuri siinä, että Jumala voi rakastaa syntistä ihmistä. Jumala ei voi hyväksyä syntiä, mutta Jumala näkee Hänelle rakkaan ihmisen, jonka Hän haluaa pelastaa. Meidän ihmisten suuri ongelma on, että me emme voi itse saada itseämme puhtaiksi synnin tahroista. Se on kuin pikkulasten vastapestyjen valkoisten vaatteitten kanssa syntymäpäivillä; uutta lokaa tulee aina vain lisää. Mutta antamalla itsemme puhdistajan, sijaiskärsijä Jeesuksen käsiin, Hän julistaa sinut ja minut puhtaiksi ja Jumalalle kelvollisiksi.

Jeesus Kristus on sinun ja minun sijaiskärsijä, joka lunasti jokaisen meidän syntimme ja rikkomuksemme ja vei ne pysyvästi ja kauas pois. Erämaahan kauas ja pois, josta niitä ei enää löydetä. Edes Jumala ei mene niitä sieltä etsimään. Mikä vapaus ja rauha sieluillemme. Ja lupaus iankaikkisesta tulevaisuudesta. Eihän kannata jättää tällaista kutsua käyttämättä?

Blogi

Tällä sivulla julkaistaan eri kirjoittajien blogi-kirjoituksia. Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Oriveden helluntaiseurakunnan virallista linjaa so. Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohtia, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta kristillisestä uskosta ja elämästä. Hyviä lukuhetkiä!

TEKIJÄNOIKEUS:

Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Blogia kirjoittavat:

  • Raimo Nousiainen

Uusimmat blogitekstit

Kuolemaa ei enää ole

Julkaistu : 6.12.2023

Parannuksen saarna

Julkaistu : 22.11.2023

Kristuksen kokoinen portti

Julkaistu : 8.11.2023

Sateen kohina kuuluu jo

Julkaistu : 25.10.2023

Vahvalla perustuksella

Julkaistu : 11.10.2023

Ahdistusten kautta voittoon

Julkaistu : 13.9.2023

Tunnetko sinä Jeesuksen?

Julkaistu : 16.8.2023

Valheellisen tiedon levittäminen

Julkaistu : 2.8.2023

Tuhon omaksi vihittyä

Julkaistu : 19.7.2023

Omaisuutta keräämässä?

Julkaistu : 5.7.2023

Usko kantaa

Julkaistu : 21.6.2023

Totuuden Henki

Julkaistu : 1.6.2023

Pidä kiinni voitonseppeleestäsi

Julkaistu : 9.5.2023