Sopiva vierailun aika

Marko Kaikula: 

On mukava joskus käydä jonkun luona vierailulla ja saada kokea ystävyyttä sekä vaihtaa ajatuksia asiasta ja toisesta. On sanottu, että vaihtelu virkistää. Jos elämämme on tasaista ja joskus ehkä tylsääkin, voimme lisätä siihen asioita; vaikkapa lähteä kävelylle tai kuntosalille tai rikkoa muutoin arkirutiineja. Myös vierailu ystävän luona virkistää, ja usein kokeekin voimaantumista uudella tavalla. Jotta vierailu ystävän luokse onnistuu, vierailusta on hyvä sopia etukäteen. Yhdessä katsotaan sopiva aika vierailulle.

Raamatussa puhutaan myös sopivasta vierailun ajasta. Luukkaan evankeliumissa (19:41-44) kirjoitetaan seuraavaa:

Kun Jeesus tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, hän itki sitä ja sanoi: ”Jospa sinäkin tänä päivänä tietäisit, mikä tuo rauhan! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi salattu. Vielä tulevat sinun osaksesi päivät, jolloin vihollisesi saartavat sinut vallilla, piirittävät sinut ja ahdistavat sinua joka puolelta. He kukistavat sinut maan tasalle ja surmaavat sinun lapsesi eivätkä jätä sinuun kiveä kiven päälle, koska et tuntenut etsikkoaikaasi.” 

Tässä tekstijakson jakeessa 44 Jeesus profetoi Jerusalemin tuhon. Samassa yhteydessä Jeesus käyttää sanaa etsikkoaika. Kyseessä on siis tietty aika, jolloin Jerusalemin, tai laajemmin sanottuna koko Jumalan vanhan liiton kansan, olisi tullut tuntea etsikkoaikansa, ettei sitä tulisi kohtaamaan tuho, joka sitten koitti vuonna 70 jKr.

Mitä sana etsikkoaika merkitsee? Niin kuin edellä ilmenee, kysymyksessä on jokin tietty aika, jolla on merkitystä ja jonka aikana tulisi osata tehdä oikeita päätöksiä. Sana etsikkoaika sisältää ajatuksen, että Jumala vierailee kansansa tai ylipäätään ihmisten luona. Kun Jeesus syntyi ihmiseksi, hän Jumalana tuli vierailemaan kansansa luona ja etsi kadonneita. Etsikkoajassa on erityisesti kysymys siitä, että Jumala tulee avuksemme. Uuden testamentin aikana oli ilmiselvää, että Jeesuksen persoonassa Jumala oli tullut meidän ihmisten luokse. Ja yhä tänäänkin hän etsii ja pyytää jokaista ihmistä tulemaan luokseen. Oikeammin sanottuna, Jumala haluaa vierailla sinun ja minun luonani sopivana aikana.

Huomionarvoista on se, ettei Raamatun alkukielen so. kreikan mukaan sanaa etsikkoaikaa ole laisinkaan Raamatussa, vaan sana muodostuu kahdesta eri sanasta. Toinen sana on kairos, joka tarkoittaa laadullista, tietynlaista sopivaa aikaa. Voidaan puhua myös tietystä ajanjaksosta. Toinen sana on episkope, joka tarkoittaa vierailua tai tarkastusta. Näin ollen sana etsikkoaika voidaan ymmärtää sopivana vierailun aikana.

Jokaisen ihmisen elämässä on aikoja, jolloin Jumala tapahtumilla, elämän eri tilanteilla ja omalla sanallaan puhuttelee ihmistä. Tämä aika on erityinen Jumalan puhuttelun aika ja tarve. Se on aika, jolloin ihminen joutuu tekemään ratkaisuja ja valintoja elämänsä suhteen. Jesajan kirjassa (55:6) kirjoitetaan, että meidän tulee etsiä Herraa, Jumalaa silloin, kun hänet voidaan löytää ja huutaman häntä avuksi, kun hän on lähellä.

Mitä jos tänään pyytäisimme, että Vapahtajamme Jeesus Kristus vierailisi meidän luonamme? Raamatun mukaan Jumala on meitä lähellä. Hän puhuu, Hän on kohdattavissa ja vastaanotettavissa. Meidän ei tarvitse muuta sanoa kuin: ”Tahdon kuulla äänesi. Tule minun luokseni.” Ja jos tahdot, Hän jää luoksesi asumaan.

Blogi

Tällä sivulla julkaistaan eri kirjoittajien blogi-kirjoituksia. Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Oriveden helluntaiseurakunnan virallista linjaa so. Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohtia, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta kristillisestä uskosta ja elämästä. Hyviä lukuhetkiä!

TEKIJÄNOIKEUS:

Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Blogia kirjoittavat:

  • Raimo Nousiainen

Uusimmat blogitekstit

Kuolemaa ei enää ole

Julkaistu : 6.12.2023

Parannuksen saarna

Julkaistu : 22.11.2023

Kristuksen kokoinen portti

Julkaistu : 8.11.2023

Sateen kohina kuuluu jo

Julkaistu : 25.10.2023

Vahvalla perustuksella

Julkaistu : 11.10.2023

Ahdistusten kautta voittoon

Julkaistu : 13.9.2023

Tunnetko sinä Jeesuksen?

Julkaistu : 16.8.2023

Valheellisen tiedon levittäminen

Julkaistu : 2.8.2023

Tuhon omaksi vihittyä

Julkaistu : 19.7.2023

Omaisuutta keräämässä?

Julkaistu : 5.7.2023

Usko kantaa

Julkaistu : 21.6.2023

Totuuden Henki

Julkaistu : 1.6.2023

Pidä kiinni voitonseppeleestäsi

Julkaistu : 9.5.2023