Pysähdy ja tarkkaa Jumalan ihmetöitä

Mikael Lappalainen:

Suuri kristillinen syntymäpäiväjuhla joulu lähestyy. On erikoista, että meillä kaikilla on erilaisia omia tapoja tai traditioita, joita me harjoitamme tiettyinä vuodenaikoina. Joulu on juuri yksi sellainen. On yleisiä perinteitä kuten kuusia, kynttilöitä, koristeita, juhlaruokia, lahjoja ym. Sitten on myös meidän omia joulun ajan perinteitä joita me vaalimme. Olen itse yrittänyt parhaani mukaan aina jouluna ottaa aikaa ja pysäyttää rutiinit vähäksi aikaa. Yksi perinne on ollut kristillinen jouluaiheinen elokuva. Toinen perinne on ollut jo usean vuoden ajan jouluevankeliumin lukeminen ja joululaulujen laulaminen yhdessä kuusen äärellä. Olen huomannut ikäväkseni, että viime vuosien aikana ajan varaaminen kaiken perinteen vaalimiseen on tullut entistä vaikeammaksi. Kuitenkin juuri ajan varaaminen ja pysähtyminen on tärkeää ymmärtääksemme joulun alkuperäisen tarkoituksen.

Jobin kirjan 37 luvun 14 jakeessa on kehotus Jobille ja meille kaikille: ”Ota tämä korviisi, Job; pysähdy ja tarkkaa Jumalan ihmetöitä.” Juuri tästä on kysymys myös joulun ilosanoman vastaanottamisessa. On ihmeellistä kuinka 2000 vuotta vanha kertomus Jumalan Pojan syntymisestä vapahtamaan sinut ja minut ristinkuolemalla voi koskettaa ihmisen sielua syvältä ja pysyvästi. Uudestaan ja uudestaan. Jobin kirjan Raamatun tekstissä on myös meille viisaat ohjeet Jumalan ihmeellisen hyvyyden ymmärtämiseen. Me tarvitsemme ainakin kolmea asiaa; kuunnella, pysähtyä ja tarkkailla ihmeitä tekevää Jumalaa. Ehkä kaikkein hankalinta meille ihmisille on kuitenkin pysähtyminen. Vain pysähtymällä voi olla aikaa kuunnella Jumalaa ja tarkkailla Jumalaa, joka on hyvä ja ihmeitä tekevä Jumala.

Pysähtymistä ja ajan varaamista Jumalaa varten tarvittiin myös 2000 vuotta sitten pyhässä maassa. Kristuksen syntymä vaati Marialta ja Joosefilta pysähtymistä ja levähdyspaikkaa. Paimenet pysäytettiin yöllä tarkastelemaan Jumalan ihmetekoja jonka vuoksi yön rutiinit vaihtuivat ihmeellisen vastasyntyneen Messias Kuninkaan palvomiseen. Kolme idän mahtavaa kuningasta pysäytettiin keskeltä vastuutehtäviään tarkastelemaan Jumalan ihmetekoja taivaallisissa, ja karavaanit varustettiin Kuningas Kristukselle sopivin kunnianosoituksin. Matkustamiseen varattiin aikaa. Pysähtyjät saivat myöskin kokea ihmeitä tekevän Jumalan armon ja hyvyyden koskettavan heidän sielujaan syvältä (Luuk. 2:14).

Menneen vuoden ajan meitä kiireellisiä ja länsimaisia ihmisiä on pidetty pysäytyksissä. Virusepidemian vuoksi meidän arkirutiinejamme on kohdannut mitä erilaisimmat rajoitukset. Uutiset maailmalta ovat kertoneet kuinka myös pyhän maan tuhansia ja tuhansia pyhiinvaeltajia kokoava joulunaika kokenee tänä vuonna 2020 muutoksen. Pysähdys ja ajan varaaminen joulumatkalle Israeliin voidaankin nyt ehkä tehdä kotoa käsin. Virusepidemian vuoksi joulunaika näyttäisi menevän pysäytyksen merkeissä. Onko joulunajan pysäytys ehkä meille kuitenkin suuri mahdollisuus pysähtyä ja tarkastella joulun ilosanomaa? Pysähdytkö sinä tänä jouluna, ja tarkkaatko Jumalan ihmetekoja? Joulun ilosanomassa ehkä kaikkein pysäyttävintä on se, että tämä ilosanoma on sanoma sinulle henkilökohtaisesti. Tämän ilosanoman sinä voit ja saat itsellesi lahjana. Tämä ilosanoma Vapahtajasta ja Herrasta Jeesuksesta on voimassa; tänäkin jouluna 2000 vuoden jälkeen. Tämä ilosanoma Jumalan hyvyydestä ja armosta on voimakas koskettamaan sinunkin sieluasi syvältä ja tuomaan sinulle toivon.

Tämän joulun kaikkien eri traditioiden ja perinteiden keskellä onkin jälleen kerran tarpeellista tehdä pysähdys kaikesta muusta. On tarpeellista kuunnella Jumalaa joka puhuu. On tarpeellista tarkastella Jumalan ihmetekoja. On tarpeellista antaa kunnia Jumalalle. Ja on jälleen kerran tarpeellista todeta, että joulu ei olisi mikään joulu ilman suurta sankaria, Jeesusta.

• Raimo Nousiainen

Jumala lähettää Pyhän Hengen

Julkaistu : 12.6.2024

Jeesus tulee! Oletko valmis?

Julkaistu : 29.5.2024

Pyhän Hengen odotus