Marko Kaikula:
Voimme Raamatun kertomuksista erottaa seitsemän opetuslapseuden periaatetta (Podimannil T. Chandapilla), jotka tulevat varsin hyvin esille Jeesuksen tavasta elää opetuslastensa kanssa, ja jotka paljastavat hänen mestarillisen koulutusmenetelmänsä. Nämä periaatteet soveltuvat vielä nykyäänkin sovellettaviksi.
Ensimmäisenä periaatteena on: lihaksi tuleminen. Jeesus yksinkertaisesti ilmestyi ihmisten keskelle. Hän oli fyysisesti läsnä. Tämä oli Jumalan tapa ilmoittaa itsensä, koska viisauden (tässä ehkä soveltuu: teorian) avulla ei maailma oppinut Jumalaa tuntemaan, hän valitsi tulla lihaksi eli ihmiseksi ihmisten keskelle (Joh. 1:14).
Toisena periaatteena on: samastuminen. Jeesus löysi yhteisen maaperän ihmisten kanssa. Syntinen nainen fariseus Simonin kotona sai yhteyden Jeesukseen. Nainen Samarian kaivolla koki kuinka erottava rodullinen ja uskonnollinen väliseinä mureni pois Jeesuksen ja hänen väliltänsä. Jeesus samastui ihmisten suruihin, hätään ja iloihin (Joh. 2:1-12; 4:1-30; 11:17-43).
Kolmantena periaatteena on: valitseminen. Vaikka Jeesuksella oli koko maailma valloitettavana, hän käytti kolme vuotta elämästään valitsemiensa miesten kanssa, joista yksi osoittautui petturiksi. Jeesus etsi rukoillen Jumalan johdatusta valintaa tehdessään.
Neljäntenä periaatteena on: keskittyminen. Jeesuksella oli asenne, että hän jakoi elämänsä erityisesti näiden valitsemiensa opetuslapsen kanssa. Oli tärkeää, että roolit tippuivat pois ja todelliset ominaisuudet tulivat esille. Jeesus kaipasi heidän seuraansa (Luuk. 22:15, 16) ja hänellä oli heihin jopa läheisempi suhde kuin omiin sukulaisiinsa (Matt. 12:46-49).
Viidentenä periaatteena on: vuorovaikutus. Hyvä suomalainen sananlasku kuluu: ”Kerro kenen kanssa seurustelet, niin minä kerron sinulle millainen olet”. Jeesus asettui esikuvaksi ja oli valmis antamaan hankalaakin palautetta (Matt. 16:23), mutta hän myös teki pysyvän vaikutuksen seuraajiinsa.
Kuudentena periaatteena on: läpinäkyvyys. Jeesuksella ei ollut lopulta mitään salaisuuksia tai tärkeiden asioiden kategoriaa. Hän ilmaisi voimansa salaisuuden (Joh. 6), elämänsä tarkoituksen (Joh. 4:31-38) todellisen henkilöllisyytensä (Mark. 9:2-8). Hän ilmaisi itsensä sitä mukaan, kuin opetuslapset kykenivät vastaanottamaan. Hän tahtoi heidän oppivan tuntemaan itsensä.
Seitsemäntenä periaatteena on: saatavilla oleminen. Jeesus ei vaatinut itselleen yksityisyyttä, vaikka elämä sellaisiakin hetkiä hänelle kyllä soi. Mutta väsyneenäkin hän osoitti elävänsä toisia varten. Esimerkiksi suuri leipäihme tapahtui juuri tällaisena hetkenä, jolloin Jeesus oli jo ehdottanut: ”Tulkaa levähtäkäämme vähän” (Mark. 6:31-34).
Jeesuksen elämästä ja Hänen suhteestansa opetuslapsiin löytyy edellä mainitut periaatteet. Jeesuksen toiminta oli alusta alkaen selkeästi suunnitelmallista. Se, mikä oli hänelle luontaista, on meidän pysähdyttävä opettelemaan. Mutta voimme oppia hänen tavastaan elää. Voimme tulla hänen opetuslapsikseen ja sen jälkeen kykenemme ”opetuslapseuttamaan” muitakin.