Omaisuutta keräämässä?

Marko Kaikula:

Minkälainen suhde sinulla on omaisuuteen ja rahaan? Omaisuutta ovat asiat, joihin sinulla on omistusoikeus. Omaisuutesi voi koostua esimerkiksi rahavaroista, tavaroista ja kiinteästä omaisuudesta. Oletko varautunut pahan päivän varalle ja piilottanut muutaman setelin patjan alle tai kenties sijoittanut? Vai käykö sinulle siten, että tili on joka kuukauden lopussa nollilla, koska on parempi elää hetkessä ja käyttää rahaa, nyt ja tässä, kun vielä ollaan elossa?

Yleisesti ajatellaan, että on noloa olla rahaton, mutta samalla on paheksuttavaa kieriskellä rahassa. Rahasta puhutaan jatkuvasti. Rahaan liitetään erilaisia mielikuvia: ahneutta, puutetta, ylellistä elämää, haaveita ja unelmia, pelkoa ja ahdistusta sekä kateutta. Rahaan liittyy siis ristiriitaisia tunteita ja arvoja. Useimmat ihmiset haluaisivat olla varakkaita; mitä tätä sen enempää kieltämään.

Raamatussa on paljon rahaan ja omaisuuteen liittyviä ohjeita. Monelle tutussa evankeliumitekstissä (Luuk. 12:13-21) puhutaan siitä, ettei elämää voi rakentaa omaisuuden varaan. Jeesuksen esittämässä vertauksessa rikas maanviljelijä katseli peltojaan ja totesi, että kaikki on hyvin: ”Tässä on turvani ja huoleton tulevaisuuteni. Pitääpä vielä hieman laajentaa varastoja, että jatkuvasti kasvava satoni ja omaisuuteni mahtuisi talteen ja pysyisi tallessa.” Eihän ennakoinnissa ja varustautumisessa sinänsä ole mitään väärää. Ei Jeesuskaan maanviljelijää tämän vuoksi moittinut. Hän sai moitetta siitä, että hän rakensi elämänsä ja tulevaisuutensa täysin omaisuutensa varaan. Hän myös ajatteli hallitsevansa omia elinpäiviään kaiken hyvinvoinnin keskellä. Jeesuksen vastaus miehelle on aika raju: ”Sinä hullu! Tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta takaisin.”

Ymmärrän Jeesuksen opetuksen siten, ettei meidän tule omistaa elämäämme varallisuuden keräämiseen. Lisäksi kaikella mitä olemme Jumalalta saaneet, me voimme olla siunauksena myös toisille ihmisille; me annamme omastamme tarvitsevalle. Jeesus opettaa myös ahneutta vastaan. Ahneus saa helposti monenlaisia muotoja, ja se on helppo piilottaa. Koska ahneus määritellään liiallisuudella, kuinka paljon on tarpeeksi? Kuinka paljon on liikaa? Tämä Jeesuksen opetus ei tarvitse paljon selittelyjä. Jeesus haluaa opettaa siitä, että elämämme ei tule olla vaurauden keräämistä. Elämä ja eläminen on paljon muuta.

Ei Jeesus puhunut omaisuutta ja varallisuutta vastaan. Kyllä hän oli kiinnostunut ihmisen kaikinpuolisesta hyvinvoinnista, myös seuraajiensa taloudenpidosta. Mutta ”elämää ei tule rakentaa omaisuuden varaan, vaikka sitä olisi kuinka paljon tahansa” (Luuk. 12:15b). Jeesus kehottaa ennen kaikkea rakentamaan elämämme sen varaan, että meillä olisi aarre taivaassa Jumalan luona (Luuk. 12:21). Ja tämä aarre on täydellinen sovinto Jumalan kanssa Kristuksessa Jeesuksessa. Kun olemme asettaneet elämämme oikeaan arvojärjestykseen so. Jumala ensiksi, Jumala tuo kaiken muun tarvitsemamme eteemme (Matt. 6:33). Hän tietää täysin mitä me tarvitsemme! Raha ja omaisuus ovat lopulta vähämerkityksellisiä, kun ajattelemme niitä iankaikkisuusnäkökulmasta.

Blogi

Tällä sivulla julkaistaan eri kirjoittajien blogi-kirjoituksia. Blogikirjoitukset eivät välttämättä edusta Oriveden helluntaiseurakunnan virallista linjaa so. Suomen helluntaiseurakuntien uskon pääkohtia, vaan ovat kirjoittajien omaa tulkintaa, ajatuksia ja kokemusta kristillisestä uskosta ja elämästä. Hyviä lukuhetkiä!

TEKIJÄNOIKEUS:

Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Blogia kirjoittavat:

  • Raimo Nousiainen

Uusimmat blogitekstit

Ahdistusten kautta voittoon

Julkaistu : 13.9.2023

Tunnetko sinä Jeesuksen?

Julkaistu : 16.8.2023

Valheellisen tiedon levittäminen

Julkaistu : 2.8.2023

Tuhon omaksi vihittyä

Julkaistu : 19.7.2023

Omaisuutta keräämässä?

Julkaistu : 5.7.2023

Usko kantaa

Julkaistu : 21.6.2023

Totuuden Henki

Julkaistu : 1.6.2023

Pidä kiinni voitonseppeleestäsi

Julkaistu : 9.5.2023

Hyvä voittaa pahan

Julkaistu : 5.3.2023

Kiitä ja ylistä Jumalaa

Julkaistu : 2.2.2023

Jumala ei unoda sinua koskaan

Julkaistu : 2.1.2023

Tehkää tie kuninkaalle

Julkaistu : 5.12.2022