Mikael Lappalainen:
“Rauhaa!“ on hyvin tuttu tervehdys ainakin kaikille helluntaikristityille. Mitä kaikkea tällainen rauhan toivotus pitää sisällään? Entä mitä tarkoittaa Kristuksen meille opettama käsite ”rauha”, joka meille kristityille on annettu? Ennen kuin pohdimme asiaa, on tärkeää todeta muutama näkökulma joita sinä ja minä näemme jokapäiväisessä elämässämme.
Ympärillämme oleva maailma on monesti täynnä rauhattomuutta. Yhteiskunta itsessään muodostuu yksilöistä, ja rauha tai sen puute on vahvasti sidoksissa siihen, onko rauha sisäisesti meissä ihmisissä. Rauha tai sen puute tuo aina sitä seuraavaa hedelmää, yksilölle sisäisesti tai kollektiivisesti ulkoisesti vaikuttaen. Niin tai näin, rauha on Jumalan valtavan viisauden vastaus siihen, että sinä ja minä voisimme hyvin, niin sisäisesti kuin ulkoisesti.
On olemassa jumalallista rauhaa sekä ”rauhaa” mikä on aidon ja hyvän rauhan väärennös. Jeesus opetti evankeliumeissa jumalallisesta rauhasta, jonka Hän antoi meille (Joh. 14:27). Samoissa jakeissa Jeesus tekee erotuksen maailmassa vallitsevan ”annin” ja Jumalan rauhan kesken. Erittäin tärkeää meille on ymmärtää se, että nimenomaan ja yksin Jeesus antaa meille rauhan. Minä tai sinä emme voisi antaa kenellekään koskaan jumalallista rauhaa tai saada sitä aikaiseksi. Se on ainoastaan Jumalan ”anti” ts. se on Jumalasta. Tämän vuoksi niin monesti monet yhteiskunnassamme ”rauhaksi” kutsutut ihmisten kehittämät hankkeet ja teoriat saavat aikaiseksi vain pahaa oloa ja pettymyksiä.
Ihmisen elämässä on monenlaisia kriisejä ja hätätilanteita. Ne voivat olla monenlaista alkuperää, mutta niin monesti ne ilmaantuvat meidän elämäämme ulkoisesti kutsumattomina yllätysvieraina. Silloin rauha tuntuu olevan kaukana ja kaipaamme juuri jumalallista rauhaa ja hätäapua. Silloin sinua ja minua auttaa Kristuksen lupaus jumalallisesta rauhasta, jonka Hän antaa meille, kun me sitä pyydämme. Väärä rauha ei voi sitä meille antaa.
Hyvä jumalallinen rauha tuottaa myös hedelmää. Jeesus kehotti kaikkia niin haluavia ottamaan oppia Hänestä ja niin ottamaan itselle levon (Matt. 11:28-30). Jeesuksen tarkoittama lepo on myös viittaus fariseusten lakien ja perinnäissääntöjen taakkaan, josta Kristus vapauttaa seuraajansa evankeliumin armotyön kautta. Kristuksen meille antama rauha tuo meille hedelmää, yksilöille ja yhteisölle, sisäisesti ja ulkoisesti. Hyvä Jumala tekee hyvää.
Pelkästään sana ”rauha” esiintyy Raamatussa noin 420 kertaa. Hepreankielinen tervehdys ”shalom” tarkoittaa turvallisuutta ja rauhaa sielullesi, ruumiillesi, omaisuudellesi ja perheellesi. Se toivottaa sinulle Jumalan täyteyttä, menestystä, eheyttä (terveyttä) ja rohkaisee sinua toivomaan ja tekemään hyvää lähimmäisellesi. Shalom raamatullisessa merkityksessä tarkoittaa sinun sisäistä hengellistä täyteyttä ja eheyttä, jonka vain Jumala voi sinulle antaa. Tätä shalom rauhaa Jeesus nimenomaan toivotti kristityille opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen (Joh. 20:19).
Mitä sinun rauhaasi kuuluu tänään? Jumalan rauha on hyvän Jumalan tarkoittama kristityn elämän tila, jossa me toteamme saaneemme jatkuvaa rauhaa osaksemme. Meidän tulisi toivoa ja toivottaa tätä samaa myös ympärillämme oleville lähimmäisille. Jos sinun rauhasi on ehkä kadoksissa tai se tuntuu olevan kaukana, muista että Jumalan rauha tuleekin lahjana Kristukselta ja sitä riittää ja riittää loppumattomiin. Sinulle ja minulle. Kuinka? Koska Jumala on runsas ja hyvä rauhan Jumala.